Wednesday, February 02, 2005

Indonesische ngo wil buitenlandse dokters weg

BANDA ATJEH, Indonesië, 2 februari (IPS) - De Indonesische Rode Halve Maan ziet de buitenlandse dokters in Atjeh liever vertrekken en wil de noodhulp toevertrouwen aan lokale artsen. De ngo vindt dat er een overaanbod is van "goeddoeners die de taal niet spreken."

"De aanwezigheid van buitenlands dokters botst op taal- en cultuurbarrierres", zei Gunawan (één naam), de woordvoerder van de Indonesische Rode Halve Maan, maandag. Gunawan stelt dat zijn 390 lokale vrijwillige hulpverleners best zonder hulp van buitenaf kunnen. "De internationale gemeenschap zou ons beter geneesmiddelen opsturen in plaats van dokters."

De Indonesische Rode Halve Maan werkt naast het Indonesische Rode Kruis in Indonesië. Alleen die laatste organisatie is aangesloten bij de Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maan-verenigingen (IFRC), de koepelorganisatie van alle nationale Rode Kruis- en Rode Halve Maan-verenigingen. De ngo speelt wel een grote rol bij de hulpverlening in de Indonesische provincie Atjeh. Daar kwamen tienduizenden mensen om het leven door de aardbeving en de vloedgolf van 26 december. Ziekenhuizen werden vernield, dokters en verplegend personeel kwamen om. More

No comments: